In allerlei opzichten brengt de huidige coronacrisis onrust en onzekerheid voor ons allen met zich mee. De huidige coronaperikelen beroeren niet alleen de medische veiligheid van Nederlandse huishoudens maar geven ons ook financiële onzekerheid.

Dit geldt in het bijzonder voor de personen die financieel al worstelden. Mensen die ik veelal help in hun financiële weg naar boven.

Een aanzienlijk deel van de economie draait door de broodnodige maatregelen momenteel op een laag pitje. Het kan zijn dat werknemers en zzp’ers hierdoor moeten terugvallen op de reguliere maatregelen bedoeld voor inkomensondersteuning.

De overheid heeft momenteel al een fors pakket aan (nood)maatregelen uitgerold om de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken.

Deze maatregelen zijn voor een beoogde periode van drie maanden. Afhankelijk van de ontwikkelingen is het echter niet uit te sluiten dat de huidige situatie langer duurt dan drie maanden.

Voor werkgevers, werknemers en zzp’ers

Voor veel mensen is inmiddels bekend dat de overheid speciale regelingen heeft getroffen voor bedrijven, werknemers en zzp’ers.  Het noodpakket staat in zijn geheel beschreven op de website van de rijksoverheid. Deze kun je hier in zijn geheel nalezen.

Kwetsbare burgers

Aanzienlijk minder prominent in het nieuws zijn de regelingen voor mensen met wie ik vaak paden kruis: de financieel kwetsbare groepen.

Over de regelingen voor hen wordt momenteel een stuk minder gesproken in de media. 

Desondanks zijn er in maart 2020 twee moties aangenomen – de motie Klaver en Segers en de motie Hijink – waarbij voedselvoorziening aan de allerarmsten en andere kwetsbare groepen wordt veiliggesteld. De motie van Klaver en Segers stelt de voedselvoorziening veilig.

De motie Hijink bedwong dat er tijdens de coronacrisis meer aandacht komt voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Belangrijk punt zijn het opstellen van financiële regelingen die hen beschermen. 

Blijf zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen en vooral gezond

Voor vrijblijvende vragen of advies kun je me altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten. Ik antwoord zo snel mogelijk. In dit artikel ga ik dieper in op de sociale vangnetten die momenteel van kracht zijn voor onder meer financieel kwetsbare groepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *