Zowel de overheid als particuliere organisaties hebben samen verschillende maatregelen die dienen als vangetten om de crisis te compenseren voor Nederlandse huishoudens.
Deze variëren van het voorkomen van huisuitzettingen, garanties voor drinkwater tot laptops voor kinderen waarvan de ouders zich laptop kunnen permitteren.
Een beknopt en broodnodig overzicht van deze sociale maatregelen die van kracht zijn gedurende de coronacrisis.
Elk kopje is voorzien van bronnen met behulp van links. Klik op deze link om naar de bron geleid te worden. Zo kun jij gemakkelijker terugvinden waar Cost Care’s informatie vandaan komt.
Wonen en huisvesting
De overheid doet een beroep op woningcorporaties en verhuurders om huisuitzettingen uit te stellen wanneer de huidige coronacrisis betalingsproblemen veroorzaakt bij huurders. Branchevereniging Aedes heeft hier op aangedrongen bij overheid en woningcorporaties.
Drinkwater
Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ons drinkwater hebben het kabinet toegezegd dat de watertoevoer onder geen omstandigheid zal worden afgesloten voor huishoudens die de rekeningen momenteel niet kunnen voldoen. De betalingsplicht blijft desondanks wel bestaan.
Corona en zorgverzekering
Meerdere bronnen melden dat zorgverzekeraars tijdens de coronacrisis flexibel omgaan met het eigen risico. Van verzekerden wordt verwacht dat ze zelf een beroep doen op de maatwerkregeling. De Consumentenbond heeft een behulpzaam overzicht gewijd aan wat verzekeraars vergoeden mocht het zo zijn dat je ziek wordt door het coronavirus.
Onderwijs, thuisonderwijs en laptops
De scholen blijven tot minimaal 28 april dicht en mogelijk wordt die termijn nog verlengd. Kinderen krijgen nu massaal digitaal les vanuit huis. Voor de kinderen die niet over een laptop beschikken en waarvan de ouders momenteel geen laptop kunnen betalen, is er een speciale regeling getroffen. Dit is toegezegd door de Minister van Onderwijs Arie Slob.
School en kinderen zonder internet
KPN stelt zolang de coronacrisis duurt 4G-routers beschikbaar via de scholen in Nederland, zodat de kinderen die thuis niet over een wifiverbinding kunnen beschikken (vanwege bijvoorbeeld financiële redenen), toch gebruik kunnen maken van het internet.
Werk en inkomen
Waar de regelgeving omtrent arbeidstijdverkorting binnen een mum van tijd overbelast raakte, kunnen werkgevers nu een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegendheid (NOW). Deze noodmaatregel verzekert werknemers dat zij doorbetaald kunnen krijgen. Hoewel dit per geval kan verschillen, geldt dit vaak ook voor oproep- en nul-urencontracten.
Belangrijk om te weten is ook dat de regeling NOW geen gevolgen heeft voor jouw opgebouwde WW-rechten. Mocht dat onverlet toch wijzigen, zal Cost Care hier een update van geven.
Noodpakketten voor economie en banen
In het verlengde van de NOW als sociaal-financieel vangnet neemt het kabinet ook maatregelen om banen en bijbehorende inkomens te beschermen tegen de crisis. Hoofddoel is om de economische gevolgen voor zzp’ers en ondernemingen binnen de perken te houden.
Voor een volledig overzicht van het huidige noodpakket namens de Rijksoverheid kun je deze link volgen: overheidsmaatregelen voor banen en economie.
Betalingen en aflossingen
De overheid trekt haar maatregelen op financieel vlak verder door naar betalingen en aflossingen. Zo biedt een meervoud aan banken tot drie maanden uitstel van betaling aan ten behoeve van klanten die moeite hebben om aan hun hypotheeklasten te voldoen. Voor de volledigheid moet daarbij gezegd: de gemiste termijnen dienen wel te worden ingehaald. De betalingsregelingen per bank heeft de Consumentenbond inzichtelijk gemaakt in dit overzicht.
Banken denken mee met aflossingsproblemen
Banken denken meer dan ooit mee met klanten die hun betalingsverplichtingen niet meer kunnen nakomen door de huidige coronacrisis. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft banken opgeroepen om ook in de komende weken en/of maanden mee te blijven denken met klanten en hun betalingsverplichtingen.
Vakanties en annuleringsverzekeringen
Independer heeft een overzicht opgesteld van de grootste verzekeraars en hun aangepaste regels voor vakanties en annuleringen. Het is niet altijd mogelijk om geld terug te krijgen via een annuleringsverzekering. Neem daarom altijd zelf ook contact op met je verzekeringsmaatschappij. Het overzicht van Independer geeft vooraf een goede indicatie van hetgeen er mogelijk is tijdens de coronacris betreft annuleringsverzekeringen.
Houd alle ontwikkelingen zo goed mogelijk in de gaten en blijf vooral gezond. Je kunt Cost Care altijd benaderen voor vragen over elke kwestie rond financiële coaching, hulp bij schulden en life coaching.